onsdag 9 april 2014

Omega-3 och chiafrön och lite annat

En orsak till att jag som lekman skriver inlägg om näring och mat är att jag tycker det är sorgligt att vi trots vår välfärd ibland inte har råd att äta det som är bäst för oss. 

Det är också skrämmande att inse hur marknadskrafterna har mörkat mycket om vad våra livsmedel innehåller. Vinsterna styr vad man säljer och inte om det är nyttigt eller inte.

Det är ändå glädjande att vi börjar bli allt mer medvetna. Vi vet idag att vi lätt får i oss för mycket omega-6, särskilt om vi äter mycket skräpmat, varmpressade oljor och margariner, som är en grogrund för inflammationer och en orsak till en för stor obalans mellan omega-6 och omega-3.

Behovet av omega-3 har diskuterats mycket under de senaste åren. Vår kropp och hjärna byggs delvis upp av fettet omega-3. Men eftersom kroppen själv inte kan bilda detta fett så är det livsnödvändigt att vi får i oss omega-3 genom maten. Fet fisk och gräsbetande djur är huvudkällan med de långa fettsyrorna EPA och DHA. Tyvärr har omega-3 minskat med hälften i den odlade feta laxen sedan drygt tio år tillbaka och nötdjur och grisar matas med spannmålsfoder som leder till att omega-6 dominerar. Tyvärr innehåller ju den norska odlade laxen även stora mängder gift.


http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/norge-morkar-stora-mangeder-gift-i-odlad-lax/


Hur gör man för att få i sig omega-3 om man är vegetarian eller inte kan köpa vildfångad lax eller kött från gräsbetande djur? 

Går det att få i sig tillräckligt mycket av de mest näringsrika fettkedjorna EPA och DHA om man väljer bort fisken och köttet eller bara äter lite kött eller fisk och inte tar omega-3 kosttillskott?

För mig har chiafrön blivit ett komplement till köttet och fisken. Jag har letat efter studier som visar att den korta, men dock så viktiga fettkedjan ALA i chiafröna kan omvandlas till de viktiga långa fettkedjorna EPA och DHA. 

Jag har hittat följande:

http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Chia-seeds-raise-blood-ALA-and-EPA-levels-for-postmenopausal-women-Study?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright 

I denna studie ser man att nivåerna av den korta fettkedjan ALA och långa fettkedjan EPA ökade i blodet bland de som i studien åt chiafrön, även om det förekom variationer bland deltagarna. 

http://www.nutraingredients.com/Research/Chia-seeds-may-offer-omega-3-heart-and-liver-benefits-Study

Chia betyder "styrka" och var huvudnäringen när mayaindianerna och aztekerna i Mexiko behövde extra energi till fysiska ansträngningar som strider och långdistanslöpningar mellan byarna. Fröna var en naturlig näring under långa etapper.

Dessa frön har blivit otroligt populära framför allt i USA. Förutom att fröna är rika på omega-3, så innehåller de även proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler (varav en stor del kalcium, fosfor och magnesium) och även kraftfulla antioxidanter. Innehållet av fettsyror är ungefär tre gånger högre än i de flesta andra frösorter och sädesslag.

http://www.naturalnews.com/044637_chia_seeds_Inca_superfood_recipe_ideas.html

Även chlorella som jag skrivit om tidigare är en källa till omega-3.
 
http://voices.yahoo.com/chlorella-health-benefits-include-significant-amounts-2575662.html

Efter att ha upptäckt chiafröna och dess innehåll blandar jag dem gärna i olika hälsodrinkar tillsammans med morötter.

Kan A-vitaminer stoppa cancer innan den uppstår?

Jag läste en intressant artikel häromdagen om A-vitaminer som bland annat omvandlas till retinsyra i kroppen Detta ämne finns bland annat i morötter. Det verkar som om retinsyra i rätt dos kan leda till att precancerösa celler återgår till ett normalt friskt tillstånd! Dock hade inte detta ämne någon effekt på normala, cancerogena eller aggressiva celler.

Läs nedanstående studier:

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140331095550.htm 
http://www.nyrnaturalnews.com/diet-2/2014/04/can-vitamin-a-stop-cancer-before-it-starts/


Jag gick en "drinkkurs" i januari hos en amerikanska i Nice. Min favoritdrink är denna:


Be Smooth
 
2 pers

2 äpplen
3 morötter
1/2 skalad citron eller 1 skalad lime
1 bit (cirka 2,5 cm) rå ingefära
2 teskedar chiafrön 
ev ett päron


Man behöver en råsaftcentrifug för att utvinna saften från ingredienserna.

Jag låter chiafröna svälla i cirka 10 minuter 

Drinken är smakar väldigt fräsch på grund av ingefärasmaken!




Skål för hälsan!





http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/5603/-Fel-amne-ar-nyttigt-i-morotter.aspx

 http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140331095550.htm


"Although retinoic acid appeared to have no effect on normal, cancerous or fully aggressive cells, the effect on precancerous cells was striking: The cells returned to the shape characteristic of normal cells and changed their genetic expression back to normal as well."



http://www.fkog.uu.se/course/a/biolakt/biolakt-archive/BiolAkt%202010-2/Litteraturstudie2010ht/BiolAktHT2010_litt_retinol_C_Frisk


Ann-Christine



Inga kommentarer: