onsdag 19 mars 2014

Algen chlorella hjälper oss att eliminera de gifter vi utsätts för av mat och miljö

 
Det optimala är naturligtvis att vi får i oss den näring vi behöver genom den dagliga kosten. Eftersom våra jordar har utarmats under det senaste halvseklet, så har näringen i maten minskat betydligt. Så oberoende av hur nyttigt man äter är det svårt att få i sig de vitaminer och mineraler man behöver utan kosttillskott.

Under de senaste hundra åren har mineralutarmningen i odlingsjordarna varit i snitt:  
  • Nordamerika minus 85 %  
  • Europa, Sydamerika, Asien och Afrika minus 75 %:

http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/n%C3%A4ringsbrist_i_mat 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/urlakade-jordar-ett-hot-mot-folkhalsan_339734.svd

http://kurera.se/professorn-darfor-behover-vi-kosttillskott/

Tyvärr har ju gifterna i maten och luften ökat drastiskt under samma tid.

Glädjande nog så finns ju chlorellan! Jag har själv ätit denna alg dagligen under flera år. Bland annat för att eliminera riskerna med gamla amalgamfyllningar, hjälpa lever och njurar att fungera så optimalt som det går och få ta del av den näring denna alg innehåller.

Jag hittade en blogg där Lydia berättar om hur hon minskat nivån av kvicksilver och aluminium i sin kropp, genom att använda sig av bland annat chlorella. En håranalys innan och efter kuren visar resultatet:

http://simplelivingbylydia.wordpress.com/category/alger/


http://www.naturalnews.com/027361_chlorella_natural_detox.html 


Vad är chlorella?

Ur boken "Superfood" av John Opsahl

"Chlorella är en av de äldsta organismer vi känner till, och den har existerat på jorden i ungefär 2,5 miljarder år. Eftersom alger är lätt nedbrytbara finns det få fynd som kan bekräfta ett tidigt bruk av alger, men mycket tyder på att chlorella använts som mat i flera hundra år. I nyare tid registrerades chlorella-algen av en nederländsk mikrobiolog år 1890, men den undersöktes inte närmare förrän på 1940-talet. Japan blev ledande inom den tekniska utvecklingen för kommersiell produktion av chlorella, och det är japanerna som har stått för huvuddelen av konsumtionen. Idag räknar man att 15-20 miljoner japaner äter denna alg varje dag!

Chlorella är en encellig grönalg med cellkärna. Eftersom chlorella har en äkta kärna är det en mer utvecklad organism än många andra kända gröna och blå mikroalger. För att näringen från chlorella ska kunna tas upp i människokroppen måste cellväggen krossas, och skonsamma metoder är avgörande för att man ska kunna tillvarata näringsämnena. Chlorella har en fiberrik cellvägg och hög proteinhalt, ca 65 %. Den har höga nivåer av nukleinsyrorna RNA och DNA samt utmärker sig genom sitt enastående höga klorofyllinnehåll på närmare 4%. Chlorella har ett brett spektrum av hälsosamma näringsämnen som gör att den förtjänar en plats bland våra allra viktigaste matvaror."


Jag har hittat en del studier och valt att ta med följande:


Hjälper vid förgiftning


Chlorella är mycket rik på klorofyll som bidrar till ökad syremättad (oxygenering) av de röda blodkropparna, och därmed till energiproduktionen i cellerna. På så sätt kan cellerna mer effektivt rensa ut giftämnen. Chlorellas fiberrika cellväggar binder sig till tungmetaller, radioaktiva isotoper, växtskyddsmedel som PCB och DDT och andra giftiga ämnen - för att sedan transportera ut dem ur kroppen genom matsmältningskanalen.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10460212 


Förebygger anemi och högt blodtryck hos gravida kvinnor 

Resultat från ett försök med gravida kvinnor tyder på att risken för blodbrist, hög proteinhalt i urinen och ödem reduceras betydligt genom intag av chlorella under graviditeten. Deltagarna delades in i två grupper, och den ena gruppen fick 6 gram chlorella från vecka 12 och under återstoden av graviditeten. Förekomsten av blodbrist var betydligt lägre i chlorellagruppen än i kontrollgruppen under återstoden av graviditeten från fjärde till nionde månaden. I chlorellagruppen drabbades mycket färre av  hög proteinhalt i urien, ödem och högt blodtryck under de tre sista månaderna av graviditeten.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013055


Chlorella förebygger hjärt- och kärlsjukdomar

Chlorella har visat sig ha en gynnsam verkan mot övervikt och en rad olika riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar som förhöjda totalkolesterol- och LDI- kolesterolnivåer, höga halter av triglycerider, hög procent av fett, högt blodtryck och högt blodsocker.

Kolesterol och blodsocker 

Chlorella har en positiv effekt på blodets fettsammansättning, kolesterol- och blodsockernivå. I en studie undersökte man chlorellas effekt på kroppen från olika utgångspunkter och delade in deltagarna i två grupper. Den ena gruppen bestod av personer med hög risk för livsstilssjukdomar, den andra av människor med normalt god hälsa. Resultaten från försöket visade att bägge grupperna fick lägre fettprocent samt lägre totalkolesterol- och blodsockerhalt. Resultaten visar alltså att bland annat att chlorella har god effekt vid övervikt, insulinresistens, högt kolesterol och hög risk för livsstilssjukdomar.


http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.018

Leverskyddande

Chlorella kan minska blodsocker och leverbelastningen hos personer med fettlever. En studie från 2012 med 76 personer som hade fettlever (som inte hade orsakats av alkoholmissbruk) visade en tydlig minskning av förhöjda insulinvärden och blodsocker. patienterna gick också ned i vikt och fick lägre BMI. Deras halter av urinsyra och triglycerider reducerades, liksom värdena för ALAT och ASAT. De båda sistnämnda är blodvärden som indikerar leverbelastning. För höga ALAT- och ASAT- värden är tecken på att levern är överbelastad och det kan i sin tur tyda på försämrad avgiftningsförmåga.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1747-0080.2011.01569.


Ulcerös kolit

Resultatet efter två månaders dagligt intag av chlorella i en grupp med patienter med denna sjukdom ledde till en avsevärt minskad förekomst av inflammation i tarmen.


http://www.klinghardtacademy.com/images/stories/Heavy_Metal_Toxicity/Chlorella/chlorella%20and%20colitis.pdf


http://www.naturalnews.com/specialreports/superfoods.pdf

Det gäller att välja rätt sort chlorella av de märken som finns på marknaden, för att inte köpa grisen i säcken och få en sort som inte är tillräckligt "ren". Jag har frågat distributörerna var deras chlorella kommer ifrån och därmed har jag hittat bra sorter.

Ann-Christine


2 kommentarer:

Carin sa...

Vilka sorter köper du?

Unknown sa...

Jag köper Holistics Chlorella på nätet. Flera nätbutiker har den. Den anses vara den renaste i världen och är godkänd av det japanska hälsoministeriet.Den odlas på en ö utanför Taiwan, mer än 200 mil från Japan och är garanterat fri från radioaktivitet.

Hälsningar

Ann-Christine