söndag 23 mars 2014

Ta reda på vad solkrämerna innehåller



När mina föräldrar växte upp på 30- och 40-talen fanns det inga sololjor, men det fanns ett schema man skulle följa när det blev sommar. Den första varma och soliga dagen fick man vistas avklädd i solen endast en mycket kort stund. Dag för dag ökade man sedan solexponeringen, men försiktigt.

Väldigt klokt, inser man nu när varningar kommer om vilka gifter solkrämerna innehåller, parallellt med hur farligt det är att exponeras för mycket av solens strålar.
När jag själv växte upp på 60-70-talen och så småningom åkte på solresor eller solade vid havet, smetade man ju in sig rikligt med solkräm, som egentligen inte gav något skydd mot UVA-strålning, som kan leda till cancer och omfattande hudskador.

“UVB-filtren i 1980-talets och i många av 1990-talets solkrämer gjorde alltså att vi slog ut kroppens egen varningssignal och vi kunde sola utan att bli illröda. Samtidigt utsatte vi oss för alldeles för stora doser av UVA. Solskyddskrämer kan i värsta fall ha ökar risken för malignt melanom (aggressiv hudcancer).”

Ovanstående är ett utdrag ur Ann Fernholms fina granskning av solskydd år 2010, som ni kan läsa om här: http://www.kostdemokrati.se/snabbanyheter/2013/05/13/solskyddsmedel-okar-cancerrisken/ 

Jag fortsatte att sola med mängder av solkrämer till för några år sedan, när jag liksom många andra började inse vad dessa sololjor egentligen innehåller. 

2012 varnade Dr Annika Dahlqvist i sin blogg om att sololjorna var cancerframkallande. http://annikadahlqvist.com/2012/03/23/skadlig-effekt-av-solskyddskramer/.  


Hon fick en del kritik i kommentarerna till inlägget, en del läsare ville se konkreta vetenskapliga studier som hon grundade sina påståenden på.
Därför hänvisade hon bland annat till denna studie:

http://news.mst.edu/2012/05/sunscreen_ingredient_may_pose/


där man påstår att zinkoid kan generera fria radikaler när det utsätts för UV (ultraviolett) solljus, och de fria radikalerna kan döda celler. 

Lyckligtvis förbjöd Läkemedelsverket detta ämne redan 2009 i solskyddsprodukter, eftersom man ännu inte kunnat påvisa att det är ofarligt.


Tittar man på innehållsförteckningen på en flaska solkräm, ser det ofta ut som på bilden. Texten är så liten så inte ens med glasögon, som förstorar, är det lätt att se vad det står. Det krävs ett förstoringsglas för att kunna läsa texten, vem bär med sig ett sådant när man handlar???

Tyvärr finns det en risk för att många av våra krämer, sprayer och geléer är fyllda med cancerogena ingredienser och andra skadliga kemikalier.

Jag läste en artikel i Natural News där man 2010 påstod att FDA (den svenska motsvarigheten till Läkemedelsverket) i USA har varit medveten om solskyddens skadliga innehåll i över tio år, men inte varnat människor för farorna med dessa krämer.


I nedanstående artikel varnar man för att A-vitamin, som man ibland tillsätter i solkrämer för att hyn inte ska åldras så snabbt, kan leda till att kroppen bildar tumörer när vitaminet kommer i kontakt med solen.


http://www.aolnews.com/2010/05/24/study-many-sunscreens-may-be-accelerating-cancer/


Inte att förväxla med vitamin A, som finns i livsmedel och kosttillskott som är absolut nödvändigt för en god hälsa. Vitamin A som tillsats i solskyddsmedel fungerar annorlunda, dess interaktion med de ultravioletta solstrålarna producerar cancerframkallande ämnen i huden.
 

Vitamin A-derivat är inte den enda giftiga ingrediensen i solskyddsmedel. Enligt en rapport från EWG (Environmental Working Groups) är hormonstörande kemikalier såsom oxybenzone eller benzophenone-3  framträdande i många populära solskyddsmärken. Samma solkrämer innehåller också en massa andra kemikalier, varav många aldrig visat sig vara säkra och effektiva för användning.


Mot bakgrund av denna information är det förståeligt att alternativ till dessa giftiga hopkok söks när vi är medvetna om farorna.



http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/miljogifter-sprids-fran-solkramer

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/skadligt-amne-i-solskydd-stoppas

http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Solskyddsmedel/




Dr Annika Dahlqvist:

"Det bästa är att vistas i skenet av högtstående sol i ca en halvtimme, sedan skydda sig mekaniskt, med kläder eller skugga. Då får man det D-vitamin man har nytta av, utan att bli brännskadad."

Läs också i Ann Fernholms artikel om BARN, HUD och SOL om hur man skyddar barnen.

Själv har jag upptäckt Eco Cosmetics - Sololja, solspray SPF 30, 50 ml. Enligt innehållsförteckningen så består den enbart av 100% naturliga ingredienser, vilket innebär att den inte innehåller några nanopartiklar. Den finns på en del hälsokostaffärer och på nätbutiker. Lite dyr, kanske, men dryg.

Sola lugnt!


Ann-Christine

 

Inga kommentarer: