söndag 16 mars 2014

Att sträva efter en god pH-balans i kroppen kan förebygga cancer


"Ett ofattbart stort antal avancerade processer pågår ständigt inuti vår kropp, och alla handlar om att upprätthålla liv. När kroppen är frisk och fungerar optimalt kan dess inneboende "renoveringssystem" hantera stora påfrestningar. Men även om kroppen är extremt anpassningsbar och har en uttalad förmåga att läka sig själv, bryts den ner vid långvariga påfrestningar. Felaktig kost under lång tid visar sig också inverka starkt belastande på kroppen, och försvagar ytterligare dess förmåga att upprätthålla en god hälsa. I kombination med exponeringen av miljögifter blir det en alltför stor utmaning för kroppen och dess självläkande förmåga."(ur John Opsahls bok "Supermat" Läkande mat från naturens hjärta.)

När man läser om mat som är basbildande, känns det ganska logiskt att det är just den maten som är det. Många av våra grönsaker, rotfrukter och frukter är basbildande. Vissa nötter och baljväxter frigör alkaliska näringsämnen medan de spjälkas, och fungerar därför basiskt.

Själva väljer vi att äta gröna bladgrönsaker, som spenat, ruccola, broccoli, gurka och groddar nästan dagligen. Avocadon ingår också i vår dagliga kost, liksom vitlök, lök och morötter etc, liksom även algen Chlorella, citron, apelsin, lime (liksom andra citrusfrukter), päron, äpple och banan. Torkade dadlar, fikon, aprikoser och mango ingår också.

Grönt thé är basbildande.

Att minska ner på kaffedrickandet känns bra om man strävar efter en mer basisk kropp. Att välja kött från djur som är uppfödda på gräs, är också att föredra. Att utesluta socker i födan man äter och och att ha en låg alkoholkonsumtion är självklart etc.


Här är listor på bas- och syrabildande mat:

http://www.carls-bergh.se/images/uploads/pdf/Syrabasbalansen.pdf   

http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm


Grundregeln är att de flesta frukter och grönsaker ger en basisk reaktion, medan övrigt ger en sur reaktion. Uppskattningsvis bör maten vi äter till 75 % vara basbildande och till 25 % syrabildande. Genom att kombinera en till 75 % basisk kost på rätt sätt, samt äta flera små måltider istället för några få stora, undviker man jäsning av tarmen och ger kroppen bättre förutsättningar för optimal funktion. Syraöverskott (Acidos) inträffar när kroppen förlorar sin alkaliska (basiska) reserv.

Supermat som gräs och groddar, har speciellt stor basisk effekt på vår kropp. Själv har jag under många år och i perioder groddat mungbönor, som är mycket lätta att grodda. Groddarna är en bra källa till protein och kostfibrer. De är också rika på antioxidanter och vitaminerna B (B1, B2, B3, B6 och folsyra), C, E, och K. De innehåller gott om mineraler som järn, magnesium, fosfor, kalium, koppar och mangan. Forskare har kommit fram till att mungböngroddar fungerar immunmodulerande (det vill säga bidrar till att skapa balans i immunsystmet. De har också goda anticanceregenskaper, bland annat genom att hämma tillväxten av cancercellers apoptos (cellernas "självmord").


 http://www.biomedcentral.com/1472-6882/12/208

Blötlägg mungbönorna under natten och lägg dem sedan i groddapparaten, så har du snart en mycket nyttig basbildande föda!


Vetegräs innehåller över 90 olika mineraler. På 80-talet var Ann Wigmore (1909-94) i ropet för sin vetegräskost för cancersjuka. I USA är vetegräs en naturlig del av kostprogram och behandling vid holistiskt orienterade behandlingscentra. Läs mer här om ni är intresserade:

http://www.isiliasblogg.com/2013/05/vetegras-juice-ett-fantastiskt-satt-att.html

http://www.cancertutor.com/wheatgrass/ 



Förslag på basiska matvaror som gärna kan ingå i den dagliga kosten. Längst till höger ser ni det näringsrika chlorellan.

Läs gärna om: Kerstin Unger-Saléns vittnesmål: ”Min resa med cancer” handlar om hur hon blev frisk från cancer med hjälp av kroppens egen självläkande förmåga: http://newsvoice.se/2013/06/03/min-resa-med-cancer-att-bli-frisk-genom-samarbete-med-kroppens-sjalvlakande-formaga/

Läs gärna denna kandidatuppsats om Hälsopåverkan av syra- och basbildande livsmedel på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala:
http://stud.epsilon.slu.se/6330/1/thuresson_c_langborger_r_131218.pdf

Jag har fått inspiration till att skriva detta inlägg genom John Opsahls bok "Supermat."

Ann-Christine

Inga kommentarer: