fredag 14 mars 2014

Hinder för att skapa en sund livsstil


Rosemary i sitt kök
Vad är det som gör att människor har så svårt att prioritera sig själva och en sund livsstil?

Älskar vi inte oss själva tillräckligt mycket för att unna oss bara det bästa?

Med tanke på hur mycket kunskap vi nu har om gifter i mat, kläder, smink, tvättmedel med mera, är det märkligt att inte alla väljer miljömärkta produkter (krav, falkenmärkning, svanen-märkning, organic osv) som gynnar vår hälsa?

Vi ser larmrapporter om människor, djur och natur som skadas av miljögifter men samtidigt väljer vi att köpa produkter som gynnar detta!
Varför väljer vi inte kravmaten där vi vet att djuren har det bra och köttet är sunt?

Varför gynnar vi inte hellre bönderna som odlar utan gifter?

Varför köper vi inte grödor som innehåller massor med näring och som är utan skadliga ämnen som kan göra oss sjuka? Är det för att dessa produkter är dyrare? Men hur mycket dyrare är de? Kravmjölken skiljer sig bara ett par kronor per liter från icke kravmjölk- är det inte värt pengarna?

Vårt kortsiktiga tänkande när det gäller pengar skapar ohälsa, sjukdom och lidande. Samtidigt lägger vi mycket pengar på sådant som inte gynnar vår hälsa.

Älskar vi verkligen inte oss själva mer än så?

Är vi inte värda det bästa?

-Jo , självklart vill vi ha det bästa! De snyggaste kläderna, senaste frisyren, flottaste huset, coolaste mobilen... så varför inte den bästa maten?

Inte förrän vi själva blir sjuka börjar vi prioritera oss själva och göra allt för att bi friska. Då åker vi till hälsohem och börjar äta ekologiskt. Iallafall tills vi blir friska igen...

Dags att omprioritera- hälsan är viktigast!


Börja med maten- den är livsviktig! Bli medveten om hur mycket du lägger på osunda saker och omprioritera. Bli också medveten om hur mycket du jämför dig med andra människor och hur du påverkas av reklam och modeindustrin- multinationella företag som påverkar ditt undermedvetna och får dig att tro att du måste köpa deras produkter annars blir du inte en lycklig människa!

Välj därefter produkter med sunt förnuft. Finns det inte ekologiskt- välj svenskt (men fråga efter ekologiska produkter). Är en ekologisk frukt/grönsak jättedyr- välj en annan produkt frukt/grönsak som det är säsong på. När du tittar på priset- jämför till exempel vad en glass (med konstgjorda ämnen) kostar. Min slutsats blir då oftast att jag hellre lägger pengarna på ekologiska tomater, gurkor och morötter än på annat. Mat som medicin är mottot.

Är produkten jättebillig- bli misstänksam- någon har fått betala ett högt pris för denna (ex tröja- välj organic eller fråga efter detta)? Eller gå till second-hand- , som sparar massor med pengar.

Rosemary



Inga kommentarer: