lördag 8 mars 2014

Vad är GMO?


Kan våra fantastiska bin överleva i en värld med GMO-grödor?
Försöker man som lekman sätta sig in i vad genmanipulering är, inser man snabbt att det är ett mer invecklat ämne än man kan föreställa sig. Samtidigt är skrämmande att inse hur vi manipulerats av Monsanto, som ett av världens största företag av genmodifierade frön.

I miljöbalkens kapitel 13 definieras en genetiskt modifierad organism (GMO) på följande sätt.
3 § Med organism avses en biologisk enhet som kan föröka sig eller föra över genetiskt material.
4 § Med genetiskt modifierad organism avses en organism hos vilken det genetiska materialet har ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt genom parning eller naturlig rekombination.
I definitionen av organism ingår, förutom växter, djur etc., även t.ex. frön och pollen.
I förordning (2000:271) om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer definieras mikroorganism som "varje mikrobiologisk enhet, cellulär eller icke cellulär, som kan föröka sig eller överföra genetiskt material, inbegripet virus, viroider samt cellkulturer av djur och växter".

 Så här definierar Naturvårdsverket GMO:

http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Naturvard/Genetiskt-modifierade-organismer/GMO-i-Sverige/

Nationalencyklopedins definition av genteknik:

http://www.ne.se/genteknik
 
 
Genteknik på gott och ont

Det finns en mängd olika egenskaper som människan vill förbättra och införa i odlade växter. Dessa olika egenskaper skulle man i vissa fall kunna föra in med hjälp av vanligt förädlingsarbete. Men i många fall anses det vara enklare, snabbare och omöjligt utan hjälp av GMO-tekniker. 


Men det är viktigt att veta att växter till stor del har samma DNA som människor och djur. Med tanke på hur lite vi vet om vårt eget nervsystem och ännu mindre om växter, bör man tillämpa försiktighetsprincipen. Människor och natur hänger ihop och ger varandra energi i ett fint samspel. Man har kunnat påvisa i laboratorier att växter även kommunicerar sinsemellan. När en växt råkar ut för ett angrepp kan växten kommunicera med en annan växt som är motståndskraftig mot angreppet och få den att skicka motståndskraftiga mikroorganismer som hjälp. Man ser då hur den angripna växten repar sig och överlever. Med tanke på hur mycket vi ständigt upptäcker om växters egenskaper bör vi vara försiktiga med genmanipulation. Hellre framavla och korsa än att manipulera gener


GMO:s användning inom jordbruket    

Ursprungligen ville man ha en gröda som man slapp bespruta med gifter. Det var huvudorsaken till att man började odla genmodifierade grödor i USA 1996. Idag är det huvudsakligen fyra grödor; soja, majs, bomull och raps som genmodifieras och det är två egenskaper: herbicidtolerans (=motståndskraftig mot bekämpningsmedel) och insektsresistens som används.


Herbicidtoleransen innebär att grödan tål ogräsbekämpningsmedel, som Monsantos RoundUp, som innehåller glyfosat, som är giftigt och som används mot ogräs och dödar all växtlighet den kommer i kontakt med. Eftersom Roundup dödar ogräset ända ned till rötterna kan det utrota nästan alla sorters ogräs, inklusive fleråriga ogräs med djupgående rötter.

Det är även giftigt för djur och naturligtvis för människor. Tyvärr finns det andra ogräsmedel som är ännu giftigare, som är en av orsakerna till att just RoundUp blivit så populärt över hela världen.


När det handlar om GMO-grödor så är det inte den glyfosatoleranta grödan i sig som är giftig, utan själva bekämpningsmedlet, som man besprutar grödan med och som tas upp av växten, som lagrar giftet.
 
Monsanto och andra genteknologiföretag som tillverkar GMO-utsäde, använder sig av en glyfosatresistensgen som gör att växten blir resistent mot glyfosat. Sedan kan man kan spruta hur mycket som helst och växten dör inte.

När det handlar om att få en gröda insektresistent, använder man ett protein från bakterien Bacillus thuringiensis (Bt). Proteinet gör att grödan tål angrepp från skadedjur som bl a fjärilslarver och skalbaggar. Den genmodifierade grödan som innehåller Bt är då skadlig för skadedjuret. Frågan är om det även är skadligt för andra djur. Det har gjorts många undersökningar. För insekter som är besläktade med skadedjuret kan det vara skadligt med Bt. I flera studier har man sett skadliga effekter (sämre tillväxt eller kortare överlevnad) i laboratorier, men inte när man undersöker samma sak ute i naturen. En orsak kan vara att det ute i naturen kan finnas andra processer som påverkar djuren. Olika studier har visat på olika resultat. Vissa visar ingen påverkan alls och andra visar att det är skadligt. 

Den största orsaken till att människor börjat reagera allt mer i GMO-frågan beror på att de är rädda för giftet glyfosat, som bevisligen är ett farligt gift.

Hur farligt är detta gift för oss människor och vad bör vi undvika att äta för att slippa bli förgiftade och sjuka? Detta är frågor vi kommer att engagera oss i och skriva om i denna blogg.



Inga kommentarer: